Så arbetar Västerås stad med säkerhetssystem och passersystem

Johan Bjerkman är säkerhetssamordnare på teknik- och fastighetsförvaltningen i Västerås stad med ansvar för all form av fysisk säkerhet inom kommunen. Arbetet omfattar bland annat att stötta förvaltningarna med rådgivning i säkerhetsfrågor, ansvar för drift och ramavtal, samarbete med räddningstjänst och polis, brottsförebyggande arbete, systematiskt brandskyddsarbete samt kommunens säkerhetssystem och passersystem. Här ger han en inblick i hur kommunen arbetar med de mer tekniska delarna.

 

puff_västerås.JPG

 

– Kommuner har olika förutsättningar. Västerås är en relativt stor kommun med samma utmaningar som andra storstadskommuner. Det har blivit ett mycket större fokus på säkerhetsfrågor de sista åren i takt med ökad oro i samhället och pågående diskussioner om säkerhet och hot. Även pandemin har lett till ett större fokus på säkerhetsfrågor, säger Johan Bjerkman.

 

En ständig diskussion om hur säkerhetssystem kan minska risker

Enligt Johan Bjerkman är säkerhetskulturen generellt låg i kommuner men han anser att Västerås stad är ganska duktig på risk och kris. När det gäller de tekniska delarna rörande säkerhetssystem pågår en diskussion om hur man ska göra i olika verksamheter. Till exempel är ytterdörrar på skolorna i kommunen öppna, men på barn- och utbildningsförvaltningen finns funderingar på om man ska ha låst på exempelvis gymnasienivå. Det är en ständig balansgång mellan säkerhet och att ha ett öppet, demokratiskt samhälle.

 

– Brottsförebyggande sker från två håll. Dels socialt, som är det långsiktiga arbetet, dels det situationella arbete som jag själv, polisen, vaktbolag och andra gör för att bygga säkrare miljöer, men det är inget värt utan det sociala brottsförebyggande arbetet.

 

En annan fråga som diskuteras är inrymning, det vill säga möjligheten att snabbt kunna stänga verksamhetens alla dörrar om en hotfull person finns i närheten.

 

– Vi tror inte att en sådan lösning är lämplig för alla verksamheter. Vi använder oss av en annan metod som heter PDV, pågående dödligt våld. Det är en utbildningsmetodik baserad på händelser i Sverige, till exempel i Trollhättan. De som utför den typen av dåd har ofta god kännedom om lokalen. När man upptäcker att det finns en hotfull person är personen ofta redan inne och man låser då in personen i samma lokal som man själv är i. Om man på en förskola trycker på en låsknapp om någon verkar hotfull, vem tar hand om dem som blir kvar på utsidan? På verksamhetsnivå bromsar vi därför detta, säger Johan Bjerkman.

 

Säkerhetssystem och passersystem för fastigheter

Västerås stad har sedan ett antal år tillbaka använt sig av RCO:s lösningar för säkerhetssystem och passersystem (R-CARD M5 MEGA).

 

– Möjligheten till helhetslösningar är den stora vinsten med RCO. Det är en heltäckande men också flexibel lösning, offlineläsaren LockR har varit förlösande för oss. Dessutom är både säkerhetssystemet som sådant och hårdvaran väldigt stabil. Mjukvaran går aldrig ner sig och det är få saker som går sönder. Skademiljön är hög idag, inte minst i skolor. Sen tycker vi om att det är en svensk produkt med utveckling i Sverige som vi kan vara med och påverka.

 

Successiv utfasning av kodlås

Under ett antal år har Västerås stad arbetat med att ersätta nycklar och kodlås med passersystem med taggar. Enligt Johan Bjerkman är säkerhet och enkelhet de största nyttorna med passersystemen.

 

– Vi har tagit bort kodlås där vi känt till att vi haft det. Det är inte helt lätt att överblicka ett system, så det finns säkert ställen som fortfarande har kodlås. Säkerhetsnivån är låg med koder. I socialtjänstens hus kommer man att testa med Visitor, ett system som är integrerat mot RCO och där varje person får en egen kod under en begränsad tid. I stadshuset har vi däremot valt att inte ha kod. Jag vill tvinga folk att hämta sina besökare.

 

Krav och önskemål om nyckelfritt från verksamheterna

Västerås stad har inte haft som specifikt mål att avveckla samtliga nycklar, men alla nyinstallationer åtminstone de senaste tre åren har gjorts i princip nyckelfria.

 

– Det är ofta ett krav från verksamheterna. Särskilt skola, vård och omsorg har önskemål om nyckelfritt. Vi har några stora skolor som blivit färdigställda de sista två åren där taggar används fullt ut, i ett par fall används även offlineläsare för elevskåp, säger Johan Bjerkman.

 

Offlineläsare på innerdörrar och medicinskåp

För elevskåpen används lösningen Kabinett Offlineläsare från RCO. Man installerar även offlineläsaren LockR Cylinder på innerdörrar i flera verksamheter.

 

– Offlineläsare på innerdörrar har exploderat med LockR, som upplevs som en stabilare och mer lättinstallerad produkt för teknikerna. Vi är till exempel färdiga med Irstaskolan, en stor skola där LockR har installerats på omkring 200 innerdörrar. Vi var ett antal personer som var i kontakt med RCO för att skynda på utvecklingen. Det har tidigare inte funnits riktigt bra offlineläsare och vi ville undvika att ha olika fabrikat och blanda. Det är en fördel att kunna använda samma passersystem för innermiljö och skåp, kommenterar Johan Bjerkman.

 

Utöver uppdateringar av säkerhetssystem och passersystem på skolor, som har skett i samband med ombyggnad, har nya system nyligen installerats på två stora äldreboenden. RCO:s passersystem med taggar används där på alla dörrar samt på medicinskåp. Enligt Johan Bjerkman har man inte mött något motstånd från användarsidan vad gäller de nya passersystemen, däremot kan verksamheter ha olika krav och behov.

 

– När det gäller särskilt boende använder vi NoKey eftersom det kan vara bekymmer med motoriken just på boendesidan. Däremot använder vi LockR i kontorsmiljö och för medicinskåp.

 

Framtida arbete med säkerhet

Enligt Johan Bjerkman är det svårt att säga idag vilka tekniska lösningar man kommer jobba med framöver eftersom tekniken är produktlanseringsberoende. Hans råd till andra kommuner är att följa med i utvecklingen av säkerhetssystem och passersystem och besöka leverantörer för att se vad som ligger i pipelinen.

 

– Det är bra att lyssna på leverantörer och installationsfirmor. Det finns mycket att lära sig, bara för att man använder den här typen av tjänster kan man inte allt. En annan del är att följa med i de diskussioner och den rörelse som finns i säkerhetsbranschen och vara uppmärksam på samhällsklimatet och vad som sker. Vad behöver man jobba med just i din kommun? Förutsättningarna ser olika ut för olika kommuner.

 

 

Mer information

Har du frågor och funderingar om RCO:s lösningar för passer- och säkerhetssystem? Läs mer på vår hemsida eller kontakta våra experter för offentlig sektor.

 

Står du inför en offentlig upphandling av säkerhetssystem eller passersystem? Ladda ner vår guide till kravställningsunderlag.

 

Om RCO Security

RCO Security utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passersystem och larmsystem. Här jobbar man nära kunden för att förstå behoven och tillsammans utveckla rätt system. Från stora integrerade säkerhetssystem för styrning av tillgång, passage och inbrottslarm i flera fastigheter spridda över landet, till kodlås för en enda dörr. För mer information vänligen besök www.rco.se.

 

Om RCO Group

Gemensamt för bolagen i RCO Group är att de utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom lås- och säkerhetssystem. I nära samarbete med sina kunder, partners och användare utvecklar de framtidens lösningar för den moderna, tillgängliga och digitala fastigheten. Bolagen som ingår i gruppen är RCO Security, Dinbox, Nimly och Swedlock och ägs av Novax som ingår i familjeföretaget Axel Johnson AB. För mer information vänligen besök www.rcogroup.com.