Umeå kommun: Lång erfarenhet av RCOs passersystem

För ett antal år sedan bestämde sig Umeå kommun för att ha sina skolor och lokaler nyckelfria. Valet av passersystem föll på RCO då systemet kunde integreras med redan befintliga bokningssystem i idrottshallar. Från ett fåtal objekt och några tusen användare, framför allt elever och personal i skolor, är man nu uppe i 200 000 användare som är försedda med kort eller tagg för tillträde till kommunens lokaler.

 

Kommun RCO.jpg

 

Martin Renberg är driftingenjör och ansvarar för säkerhets- och passersystem i Umeå kommun sedan 2018. Avdelningen Fastighet, där Martin Renberg arbetar, är systemägare och tar hand om allt som rör licenser och uppdateringar medan IT ansvarar för servrar. Här berättar han om kommunens arbete med säkerhets- och passersystem och de lösningar man använder idag.

 

För ett antal år sedan satsade kommunen på att skolor och lokaler skulle bli nyckelfria och började investera i säkerhets- och passersystem. Hur ser det ut idag?

– RCO:s onlineläsare och offlineläsare sitter på ungefär 150 fastigheter – skolor, fastigheter för vård och omsorg och sportanläggningar. Vi har kanske 80% läsare från RCO. Passersystemet är kopplat till inbrottslarm och även till brandlarm, så vid brand kan brandlarmet låsa upp dörren. Det är beroende på, ibland behövs inte dörren öppnas utan man har en nödöppnarknapp. Vi har ungefär 200 000 användare, elever, personal och även externa, till exempel sportföreningar, som bokar lokaler.

 

En kommun ansvarar för många olika verksamheter såsom äldreboenden, skolor med flera. Var ligger ert fokus nu när det gäller säkerhet och passersystem?

– Det som är aktuellt idag är säkerhet, att kunna stänga lokaler. Det blir mer och mer låsta miljöer. Vi håller på med en nödlåsning för gymnasieskolor, där de kan klicka på en viss knapp och då låses hela skolan. Offentliga miljöer blir mer låsta. Det kan vara en önskan från skolan att kunna nödlåsa. Även stadshuset bli mer låst.

 

Ni använder generellt onlineläsare men har på olika innerutrymmen använt offlineläsare som NoKey och LockR för att på ett enkelt sätt få ett fullgott skydd. Varför föredrar du onlineläsare?

– Offline har inte någon kontakt med omvärlden. Om man vill ändra behörighetsgrupp är det lättare med online för då händer ändringen i realtid. Det är dyrare i installationsskedet men man har igen det i administration. Så vi vill helst använda onlineläsare i våra passersystem där det går. Mitt råd är att försöka hålla nere antal fabrikat på passersystem och försöka ha onlinelösningar.

 

Bild1111.png

 

Har ni några särskilda projekt på gång?

– Vi gör inte några stora förändringar, utan har kort eller tagg och tillfällig kod. Vi har en avdelning som heter Fritid som hyr ut sporthallar och en del av klassrummen. De har ett bokningssystem som heter Rbok. RCO har en tilläggsmodul som heter R BOKA (R-CARD M5 BOKA som möjliggör integration av olika bokningssystem mot passersystemet) så att Fritid kan generera tillfälliga koder som öppnar dörrar.

 

Vad tycker användarna?

– Jag tror folk är nöjda. Vi är nöjda med att vi kan ge bra support från kommunens sida och har nöjda administratörer. Vi har en bra fungerande organisation mot verksamheten. Så det är mest positivt, det är så enkelt med kort och taggar. I skola och förskola har man egna administratörer som sköter taggarna. Ett kort eller en tagg kan man enkelt lägga för många fastigheter, med nycklar är det svårt om någon tappar bort dem.

 

Vilka fördelar ser ni på Umeå kommun med RCO:s säkerhets- och passersystem?

– Vi har flera entreprenörer som installerar på anläggningarna. Det är en fördel med RCO att många av våra entreprenörer kan installera, drifta och felsöka systemen. Man kan gå in i systemet och se alla fastigheter och få en översikt. Som en egen domän kan man säga. Där kan man sortera på en händelse eller på en fastighet, till exempel på en viss skola. Och vi har bra support från RCO.

 

Vad ser du framöver? Vad ligger i siktet?

– Vi kommer köra på som vi gör nu. Det utökas med nya system hela tiden, med 15-20 nya fastigheter varje år. Dels är det ombyggnationer av gamla fastigheter men nybyggnationer är det största. Kommunen växer och det blir mer integrering.

 

Några tekniska lösningar

 

R-CARD M5

R-CARD M5 är en standardprogramvara för passerkontroll.  Programvaran kan utökas med funktionalitet utefter behov, till exempel med modulen R-CARD M5 MEGA för integrering mot larmsystem eller R-CARD M5 BOKA för integrering mot olika typer av bokningssystem.

Läs mer om R-CARD M5 här.

 

R-CONTROL

R-CONTROL ger en grafisk presentation av R-CARD M5 där en operatör kan styra och övervaka flera passersystem.

Läs mer om R-CONTROL här.

 

ONLINELÄSARE

RCO har olika typer av onlineläsare, både för kort och beröringsfria läsare, till exempel MIF-66 som är en av marknadens minsta. MIF-66 klarar både slag och sparkar liksom eld med öppen låga.

En översikt över alla våra onlineläsare hittar du här.

 

OFFLINELÄSARE
NoKey och LockR är offlineläsare som kan installeras där det inte går eller blir omständligt att dra kabel, exempelvis på förrådsdörrar och medicinskåp.

En översikt över alla våra offlineläsare hitta du här.

 

 

Om RCO Security

RCO Security utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passersystem och larmsystem. Här jobbar man nära kunden för att förstå behoven och tillsammans utveckla rätt system. Från stora integrerade säkerhetssystem för styrning av tillgång, passage och inbrottslarm i flera fastigheter spridda över landet, till kodlås för en enda dörr. För mer information vänligen besök www.rco.se.

 

Om RCO Group

Gemensamt för bolagen i RCO Group är att de utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom lås- och säkerhetssystem. I nära samarbete med sina kunder, partners och användare utvecklar de framtidens lösningar för den moderna, tillgängliga och digitala fastigheten. Bolagen som ingår i gruppen är RCO Security, Dinbox, Nimly och Swedlock och ägs av Novax som ingår i familjeföretaget Axel Johnson AB. För mer information vänligen besök www.rcogroup.com.