Molnbaserat passersystem: Pilotprojekt med Enabla

Markus Broman, säkerhetstekniker, berättar om sina erfarenheter efter att ha deltagit i ett pilotprojekt med det molnbaserade administrationsverktyget Enabla från RCO. Projektet bestod av en nyinstallation av ett passersystem i ett mindre fastighetsbestånd.

Enabla är den senaste generationens administrationsverktyg för passersystem. När administrationen görs i molnet kan man arbeta var som helst och behöver inte vara på plats i fastigheten vid en fysisk dator. Målet med Enabla är att förenkla vardagen för fastighetsägare, administratörer och förvaltare.

Markus Broman är säkerhetstekniker och har jobbat med passersystem, inbrottslarm, brandlarm, CCTV (kameraanläggningar) och andra säkerhetsinstallationer i åtta år. Han har nyligen varit med i ett pilotprojekt där man installerat RCO:s lösningar med Enabla som administrationsverktyg. Här svarar han på frågor om hur installationen fungerade.

Hur går det till rent tekniskt när man installerar passersystem med Enabla?

Enabla är ju en molntjänst. Med RCO:s nuvarande verktyg M5 behövs en separat serverdator. Mindre fastigheter har ofta en dator i sina egna lokaler. Om man vill slippa ha en serverdator stående så kan man med Enabla bara logga in på en hemsida istället, så för slutanvändaren tror jag det är jättebra.

När det gäller löpande administration, vad blir skillnaden när systemet är i molnet?

Vi arbetar till exempel med kommunen där vi måste ansluta med en VPN. Det behövs inte med Enabla. Man behöver bara logga in på ens konto och då når man alla de anläggningar man har behörighet till.

Det är ett nytt gränssnitt, känner du igen dig från M5?

Användargränssnittet är lite annorlunda men det är en vanesak. Jag hade nog tyckt att det varit enklare om jag använde RCO:s lösningar för första gången, istället för att vara van vid M5. Man måste vänja sig vid mjukvaran. Det är lite nytt hur man skapar användare, till exempel lägenheter. M5 har funnits mycket längre, speciellt när det gäller larm, men det ska komma i Enabla.

Hur funkade själva installationen, några hinder på vägen?

Det var en offline-kortläsare som det var lite strul med att få igång, men det gick att ordna.

Vilka fastigheter passar Enabla för?

Enabla är inte klart för alla tjänster än. Det finns till exempel inte tvättstugebokning ännu. Men om det bara är ett rent passersystem som man vill ha så funkar det bra redan nu.

Framöver kommer det att vara möjligt att migrera från M5 till molnet, skulle du rekommendera det?

Ja absolut, om man vill slippa ha en serverdator stående så kan man bara logga in på en hemsida och konfigurera. Jag vet inte vad månadskostnaden är för att ha Enabla men man behöver inte köpa in en serverdator.

Är vi i ett teknikskifte nu?

Ja, jag tror att det kommer bli det, jag ser många fler tillverkare som börjar med molntjänster. Det är kul att vara med om att se ett nytt system utvecklas och att vi blev valda att testa det.

Mer om Enabla

Mer information om Enabla finner du här

Här berättar Tomas Ekman, projektledare på Great Security om installationen och här kan du läsa om Brf Luis Dee Geer som bytt passersystem till Enabla.

Du är även varmt välkommen att kontakta en av våra experter

Om RCO Security AB

Svenska RCO Security AB utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passer- och säkerhetssystem. RCO grundades 1976 och har etablerat sig som en ledande leverantör på den nordiska marknaden. I dag finns RCO representerat i Sverige, Norge och Finland. Huvudkontoret ligger på Gustav III:s boulevard i Solna.

Bolaget har de senaste åren uppvisat en god tillväxt och lönsamhet. RCO omsätter drygt 200 miljoner kronor och har cirka 90 anställda. RCO Security ägs till 100 procent av Novax som ingår i familjeföretaget Axel Johnson AB. Företaget är miljödiplomerat enligt agenda 21 av Järfälla kommun. www.rco.se

Kontakta oss

Vad roligt att du har hittat hit. Fyll gärna i formuläret så kontaktar vi dig så snart vi kan.

I och med att du fyller i kontaktformuläret kommer vi att registrera och behandla dina personuppgifter. För mer information om hur vi behandlar dina personuppgifter se vår integritetspolicy.