Projektledaren: Så funkar molnbaserat passersystem

Molnbaserat passersystem utan tidskrävande installationer, VPN-tunnlar eller hårdvarubackuper. Enabla är nästa generations administrationsverktyg för passersystem och som nu används i en bostadsrättsförening i Norrköping. Tomas Ekman, projektledare på Great Security, ger sina synpunkter och berättar om installationen.

Smidigare administration med molnbaserat passersystem

Enabla är en utveckling av RCO:s administrationsverktyg R-CARD M5 men som inte kräver en lokal installation på en dator. Istället kan tjänsten nås enkelt från en dator, surfplatta eller mobil oavsett var användaren befinner sig.

Med Enabla blir administrationen av passersystem smidigare för både användare och installatör. Versionsuppdatering och backuper sköts automatiskt och ny funktionalitet kommer successivt att läggas till.

Äldre passersystem behövde bytas ut

En av de första fastigheterna som använder Enabla är en bostadsrättsförening i Norrköping med 42 lägenheter och sex entréer. I samband med installation av ett nytt passersystem valdes Enabla som administrationsverktyg. Installationen genomfördes av Great Security Mitt, en del av Great Security Sverige. Projektledare var Tomas Ekman som har mer än 30 års erfarenhet av säkerhetsinstallationer.
”Föreningen hade ett äldre porttelefonsystem som gått ur tiden. Det var dags att uppgradera och samtidigt försöka få bort nyckelhantering i entréer”, berättar Tomas Ekman.

Säkrare och enklare för föreningen

Ett av bostadsrättsföreningens önskemål var att slippa ha fysisk dator för passersystemets administration.

”Vi har hört från flera bostadsrättsföreningar att de inte vill ha dator på plats, på grund av risken vid inbrott. Ofta har de heller inga utrymmen som passar för en installation. Fördelen med Enabla är också att skulle personer i styrelsen flytta, så blir det enklare för oss att stötta tills någon är bekväm med att ta tag i administrationen”, säger Tomas Ekman.

”I det här fallet önskade föreningen att vi skulle administrera passersystemet, så vi fördelar ut taggar”, fortsätter han.

Avsevärd minskning av driftsättningstid

Vid installationen av det nya passersystemet hade Tomas Ekman redan lärdomar med sig från ett tidigare test.

”Vi hade en hel del erfarenhet med oss från första testet så vi var insatta i hur systemet fungerade. Den här installationen gick i stort sett enligt plan, det var några små justeringar som utvecklingen på RCO fick göra på vägen, men inga stora grejer.”

”Det är en avsevärd minskning av driftsättningstid med Enabla. Det som är bra är också tillgängligheten, att vi utan några problem kan nå systemet från vilket ställe som helst. Har jag bara en internetuppkoppling så når jag det från en dator eller mobiltelefon. Annars är det VPN-tunnlar och andra anslutningsvägar som måste uppfyllas”, berättar Tomas Ekman.

Fördel jämfört med andra typer av molntjänster

Enligt Tomas Ekman finns det idag olika typer av molnlösningar för passersystem som dock inte erbjuds av tillverkaren. Det rör sig då om företag som är specialiserade på att sätta upp servrar åt andra, så att det blir en sorts molntjänst med ordinarie programvara.

”Vid andra former av molnlösningar så ligger fortfarande det gamla passersystemet i en serverlösning hos en serverleverantör. Då blir det programvaror som ska installeras, man måste ha licenser för olika moduler och installera brandväggar. Med Enabla går man bara in och startar en anläggning och sen är det klart.”

”Det kommer mer och mer önskemål om att få en molnlösning så det underlättar att det finns en färdig lösning som man inte behöver skapa själv”, menar Tomas Ekman.

En plattform under utbyggnad

Enabla är under utveckling och ny funktionalitet kommer att läggas till successivt.

”Det är en plattform som är i sin linda och vi väntar på mer funktioner. De har börjat om från noll kan man säga. Det kommer att ta ett tag innan man är i nivå med M5 men för mindre anläggningar så tycker jag att det en produkt som passar alldeles utmärkt.”

Framöver kommer man kunna migrera från fast installation av M5 till Enabla. Fastighetsägare kan alltså bygga sitt passersystem på M5 och uppgradera till molnlösning när behovet uppstår.

Vad tyckte föreningen?

”Föreningen har sagt att de är nöjda, jag har bara hört positiva saker. Föreningen sköter ju inte själva administrationen, utan de är nöjda med installationen överlag. Bland annat uppskattades taggarna väldigt mycket av en boende som gillade att blippa istället för att stå med handväskan och rota efter nycklarna på kvällen”, säger Tomas Ekman.

Mer om Enabla

Mer information om Enabla finner du här

Här kan du läsa mer om pilotprojektet och här kan du läsa om Brf Luis Dee Geer som bytt till Enabla.

Du är även varmt välkommen att kontakta en av våra experter

Om RCO Security AB

Svenska RCO Security AB utvecklar, tillverkar och säljer tjänster och produkter inom passer- och säkerhetssystem. RCO grundades 1976 och har etablerat sig som en ledande leverantör på den nordiska marknaden. I dag finns RCO representerat i Sverige, Norge och Finland. Huvudkontoret ligger på Gustav III:s boulevard i Solna.

Bolaget har de senaste åren uppvisat en god tillväxt och lönsamhet. RCO omsätter drygt 200 miljoner kronor och har cirka 90 anställda. RCO Security ägs till 100 procent av Novax som ingår i familjeföretaget Axel Johnson AB. Företaget är miljödiplomerat enligt agenda 21 av Järfälla kommun. www.rco.se

Bli kontaktad av en av våra experter

I och med att du fyller i kontaktformuläret kommer vi att registrera och behandla dina personuppgifter. För mer information om hur vi behandlar dina personuppgifter se vår integritetspolicy.