Järfälla församling i Stockholm

Järfälla församling i Stockholm

Passersystem blir allt vanligare på såväl företag och förvaltningar som bostadsfastigheter. Det är i dag lika aktuellt överallt där man vill höja säkerheten för att kunna erbjuda tryggare miljöer. Kyrkor är inget undantag och ett aktuellt exempel är Järfälla församling som låtit installera R-CARD M5 på tre kyrkor och ett församlingshem – allt centraltstyrt via IP.

Järfälla församling strax utanför Stockholm består av fyra kyrkor i Barkarby, Jakobsberg, Kallhäll och Viksjö. Ansvarig för säkerheten är kyrkogårdsföreståndaren Nicklas Engström.

– Bakgrunden till att vi investerade i ett passersystem var att vi hade många gamla nycklar på drift. Nycklar hade under årens lopp delats ut till en mängd förtroendevalda, frivilligarbetare och så vidare. En del nycklar hade lämnats tillbaka men många var borta. Vi kände att vi hade dålig koll på dem, helt enkelt. Dessutom hade vi haft några småstölder och det hade också hänt att utomstående smitit in i kyrkan i Jakobsberg och använt den som värmestuga och sovplats. Allt det här gjorde att vi ville ha ett modernt passersystem med möjlighet att spärra ut kort som inte ska gälla längre eller som tappats bort, säger Nicklas Engström.

Skalbarhet viktigt
Järfälla församling har varit kund hos Järfälla Låsservice i många år och därför var det naturligt att de också fick förfrågan om vilken som var den bästa lösningen för församlingen.

– Vi föreslog direkt att man skulle satsa på passersystemet R-CARD M5. En av de stora fördelarna med systemet är att man kan börja med enstaka dörrar för att sen kunna bygga ut det hur stort som helst. För Järfälla församling var det också viktigt att från ett centralt ställe kunna styra passersystemet i de olika kyrkorna, säger Åke Överström på Järfälla Låsservice

De kyrkor det gällde var Maria kyrka i Jakobsberg, S:t Lukas kyrka i Kallhäll, Viksjö kyrka i Viksjö och Järfälla församlingshem.

– Till att börja med gällde det endast fem dörrar i skalskyddet men vartefter kunden insåg möjligheterna så växte systemet. Totalt har vi nu installerat kortläsare vid cirka 40 dörrar. I Maria kyrka är det även kortläsare inne i fastigheten. Här har man uthyrning av lokaler och med hjälp av passersystemet kan de styra vem som får tillträde var, säger Åke Överström.

Magnetkort med flera användnings­områden
Personalen kan att använda samma magnetkort i passersystemet som de redan hade för att starta kopieringsmaskinerna. Passersystemet sköts av de anställda i expeditionen, som kan lämna ut och spärra kort, bestämma behörighetszoner med mera.

– Anders Överström från Järfälla Lås instruerade oss hur allt fungerade och hur vi skulle göra direkt efter att systemet var installerat. Det är mycket enkelt att sköta och har fungerat klockrent hela tiden. I dag har vi kontroll över vilka som har tillträde till våra lokaler, vilket känns tryggt. Nu kan vi även centralt enkelt öppna dörrar vid event istället för som tidigare då vi behövde låna ut nycklar eller att vaktmästaren fick åka till kyrkan för att låsa upp. Vi är mycket nöjda med R-CARD M5, avslutar Nicklas Engström.